Tips voor ondernemers: Handhaven bij schijnzelfstandigheid | Suppletieaangifte

17 maart 2025

1. Handhaven bij schijnzelfstandigheid met de zachte hand  

Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst weer volledig bij opdrachtgevers die werken met mensen die voor de loonheffingen eigenlijk een dienstbetrekking hebben. Onder druk van de Tweede Kamer gebeurt dit echter met de zachte hand. Zo maakt de Belastingdienst in een handhavingsplan bekend dat er over het kalenderjaar 2025 geen verzuim- en vergrijpboetes worden opgelegd. Bij een bedrijfsbezoek zal de Belastingdienst eerst in gesprek gaan met de opdrachtgever over de inhuur van zzp’ers. Daarin wordt de opdrachtgever er zo nodig op gewezen aandacht te hebben voor de kwalificatie van de arbeidsrelaties en mogelijke risico’s van schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst kan er dan voor kiezen om nog geen boekenonderzoek te starten, waardoor de opdrachtgever dus als het ware eerst wordt gewaarschuwd.  

De Belastingdienst benadrukt dat de focus binnen de handhaving vooral is gericht op de loonheffingen in relatie tot opdrachtgevers. Naar aanleiding van correcties in de loonheffingen bij de opdrachtgever zal de Belastingdienst ‘in principe’ geen gerichte acties uitvoeren voor eerdere jaren bij de zzp’er.  

Modelovereenkomsten verlengd 

In het handhavingsplan wordt ook bekendgemaakt dat de Belastingdienst alle lopende, goedgekeurde modelovereenkomsten zal eerbiedigen tot eind 2029. Dit betekent dat opdrachtgevers nog tot 2030 gevrijwaard zijn van naheffing van loonheffingen als ze daadwerkelijk werken volgens een modelovereenkomst.  

2. Voortaan binnen acht weken suppletieaangifte indienen 

 Je moet als btw-ondernemer een suppletieaangifte indienen, zodra duidelijk wordt dat je te veel of te weinig btw hebt betaald. Sinds 1 januari 2025 is hier echter een concrete termijn aan toegevoegd. Je moet sindsdien namelijk de suppletieaangifte indienen binnen acht weken nadat je de fout hebt ontdekt. Na deze termijn kan de Belastingdienst een boete opleggen. Heb je eind vorig jarig een fout ontdekt? Dan is deze termijn op 1 januari 2025 gaan lopen. Je moet dan dus al op 26 februari 2025 de suppletieaangifte hebben ingediend om een boete te voorkomen.   

Naast de termijn van acht weken is voor het indienen van een suppletieaangifte nog steeds van  belang dat je deze aangifte moet doen voordat je weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de inspecteur met de desbetreffende onjuistheid of onvolledigheid bekend is of zal zijn.  

 

Let op 

Bedragen tot € 1.000 mag je verrekenen in de eerstvolgende btw-aangifte. Hiervoor hoef je dus geen suppletieaangifte te doen.  

Belastingrente 

Sinds 1 januari 2025 bedraagt de belastingrente 6,5%. Heb je te weinig btw betaald over 2024? Zorg er dan voor dat je de suppletieaangifte uiterlijk 31 maart 2025 hebt ingediend, anders ga je vanaf 1 april 2025 belastingrente betalen. Wil je dat de suppletie geldt als een vrijwillige verbetering, dan is het sowieso zaak om zo snel mogelijk een suppletieaangifte in te dienen, zodra je weet dat je onderneming te weinig btw heeft betaald.